Uniunea Europeană ar trebui să adopte o abordare mai federalizată a politicilor sale de asistență medicală, potrivit șefului său de politică externă.
Într-un interviu exclusiv acordat pentru Euronews, Josep Borrell a declarat că blocul comunitar ar trebui să fie mai bine coordonat în modul în care gestionează situațiile de urgență în sănătate în viitor – inclusiv prin combinarea resurselor.
UE a criticat lipsa unei politici combinate în ceea ce privește gestionarea coronavirusului. Rezultatul a fost că fiecare stat membru a adoptat propriile proceduri de blocare, testare și imigrare.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene a declarat pentru Euronews că pandemia COVID-19 a făcut din sănătate o problemă de securitate – și nu doar o problemă pentru spitalele din statele membre:
„Ar fi bine să ne gândim la ce fel de răspuns poate oferi Uniunea Europeană în ansamblu în viitor”.
„Coordonarea poate fi o cale, stocarea resurselor la nivel european poate fi o altă modalitate. Nu are sens că fiecare țară să aibă propriile stocuri”.
Înalt Reprezentant al Uniunii Europene
„Acest lucru trebuie discutat între statele membre. Pentru a da mai multe competențe (puteri) Uniunii Europene ar fi necesară renegocierea tratatelor, care nu se află pe ordinea de zi.
„Dar poate că statele membre pot fi de acord să acorde Uniunii Europene un rol mai important în coordonarea competențelor lor”.
„Unul dintre paradoxurile acestei pandemii este că, chiar dacă suntem forțați să ne întoarcem spre interior, avem nevoie de cooperarea reciprocă mai mult ca niciodată. Cei mai mulți dintre noi devenim mai încrezători în sine – rămânem acasă, ne angajăm mai puțin cu ceilalți, chiar îndeletnicim activități gospodărești. Și totuși, numai dacă toată lumea se comportă într-o manieră responsabilă colectiv, vom putea reduce infecțiile și, în cele din urmă, să ne normalizăm viața economică și socială”, potrivit LSE.
„Același paradox se aplică economiei mondiale și provocărilor globale de sănătate cu care ne confruntăm. De asemenea, statele națiuni se îndreaptă spre interior și aruncă resurse fără precedent pentru a combate pandemia. Dar pandemia nu respectă granițele. Chiar dacă o țară o învinge, riscurile revenirii acesteia sunt mari atâta timp cât ea continuă să plagieze restul lumii. Lumea este încă interconectată, doar în diferite moduri”.
Răspunsul pentru sănătate trebuie să fie, de asemenea, global
„Nu puteți rezolva o pandemie globală la nivel național. La fel cum răspunsul economic trebuie să fie global, tot așa, răspunsul la sănătate trebuie să includă ajutorarea sistemelor de sănătate ale celor mai sărace țări. Riscurile de răspândire este în țările în care distanțarea socială nu este posibilă”..